Články

OSTRAVA CUP | Mladší žáci reprezentovali klub na Ostrava CUPu!

Ve dnech 7. 6. 2024 až 9. 6. 2024 se uskutečnil tradiční mezinárodní florbalový turnaj Ostrava CUP, kterého se za náš klub, mimo jiné, zúčastnili hráči kategorie mladších žáků, přičemž nominování byli všichni, kteří měli chuť se porvat o co nejlepší výsledky se soupeři z různých koutů naší krajiny, ale i za jejími hranicemi. Našim cílem bylo samozřejmě hlavně uspět, ale rovněž opět nabrat další zápasové zkušenosti a porovnat kvalitu naší hry s hrou ostatních týmů.

I přesto, že hráči byli nabádání k maximálnímu nasazení a k co možná nejlepšímu týmovému pojetí hry, tak se nic z toho v zápasech základní skupiny moc nedařilo, a tedy nejen my trenéři, ale ani naši fanoušci, jsme nemohli být z výkonu a herního projevu našich hráčů nikterak nadšení. V základní skupině jsme tak postupně prohráli s týmem 1. FBC Karviná 1:7, po zlepšeném výkonu pak s mužstvem Luna Příbor 3:5 a jak se pak v průběhu turnaje ukázalo s pozdějším vítězem turnaje mužstvem Zlín Lions 3:15. Hlavní příčinou těchto porážek byl zejména špatný pohyb hráčů na hřišti, časté nedobré zpracování míčku, celkově chybějící větší klid při zakládání kombinačních akcí, pramenící ze špatné orientace hráčů na hřišti. Dalším důvodem k nespokojenosti nás trenérů bylo celkové mentální rozpoložení hráčů, jelikož u nich nebyla vidět ani cítit snaha rvát se za svůj tým do posledních sekund zápasů. Řečeno ekologickou terminologií, na hřišti nebyla populace hladových tygrů, ale společenstvo mnoha odlišně smýšlejících jedinců.

Do zápasů play off bylo potřeba něco vymyslet a díky společné diskusi s rodiči vyvstala myšlenka zorganizovat jakousi formu teambuildingu, což se nakonec povedlo uskutečnit. Před důležitým zápasem jsme se všichni, tedy hráči, trenéři a rodiče sešli v parku v blízkosti haly Tatran a zahráli si několik vědomostně pohybových her, které měly za cíl stmelení kolektivu. To, že se to celé asi povedlo, se projevilo hned v následujícím zápase s mužstvem Cochise Burger Łódź.

Na hřiště vtrhla smečka tygrů, která předváděla výkon, který konečně zvedal početné obecenstvo ze sedadel, hráči se prezentovali bojovnou hrou na hranici svých možností s množstvím osobních soubojů, kombinačních akcí a střeleckými příležitostmi končícími často bohužel na tyčích soupeřovy branky. Přestože soupeřova hra byla velmi rychlá a jejich nebezpečných střeleckých příležitostí bylo mnohem více, průběžné skóre bylo neustále těsné, a to hlavně díky démonovi v naší bráně Sikimu, který svými zákroky přiváděl hráče soupeře k zoufalství a fanoušky do varu. Ze zkušeností z minulých zápasů nebylo pochyb o tom, že do druhé půlky nastoupí do brány opět Siki a původně plánovaný Luki nechá v laufu chytajícího Sikiho dokonat dílo do konce. „Děkujeme Luki za tvé obrovské týmové srdce!“ No, a tak Siki dál exceloval v naší brance a zápas se nám tak podařilo dotáhnou to nerozhodného stavu 3:3, kdy musely následovat samostatné nájezdy. To je vždy loterie, která bohužel tentokrát dopadla lépe pro soupeře. Hráči tak odcházeli z hřiště velmi zklamaní za bouřlivého potlesku publika, ale my trenéři jsme zklamání necítili, naopak cítili jsme spokojenost s tím, že hráči na hřišti nechali všechno, bojovali do poslední sekundy a po celou dobu zápasu neřešili nic jiného než samotnou hru, a to je přesně to, s čím bychom se chtěli prezentovat v dalších zápasech a s čím by se měli hráči prezentovat ve své budoucí hráčské kariéře. Za tento zápas můžeme být na hráče náležitě pyšní, jen bude potřeba, aby mentální a bojovné nastavení z tohoto zápasu zůstalo v hráčích alespoň do nadcházejícího turnaje v Brně, což je asi ta nejdůležitější práce pro nás trenéry do dalších dní.

Děkujeme našim fanoušků a všem ostatním trenérům našeho klubu že nás podporovali v průběhu celého turnaje, a to zejména ve chvílích, kdy se nám zrovna moc nedařilo.

  • Jiří Fiedor, trenér